Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Σε βαθιά κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ –Τουρκίας

Συζήτηση με θέμα τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και την βαθιά κρίση την οποια διέρχονται, διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο, στην Ουάσιγκτον

Μεταξύ άλλων, ο Ted Carpenter, αντιπρόεδρος για θέματα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO, έκανε μια σύντομη αναδρομή της, κατά τη γνώμη του, φθίνουσας πορείας των Αμερικανο-Τουρκικών σχέσεων την τελευταία δεκαετία.

Κατά τον κ. Κάρπεντερ η διαφωνία Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ, σε συνδυασμό με την σταδιακή «αλλαγή τόνου» στην εσωτερική Τουρκική πολιτική με την ενδυνάμωση του Ισλαμικού κυβερνητικού κόμματος και την στροφή προς τη Ρωσία και το Ιράν, δείχνει ότι η Άγκυρα προωθεί την δική της ατζέντα που σε πολλά σημεία διαφέρει απ’ αυτήν των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Carpenter ανέφερε ότι κάνοντας μια ψυχρή εκτίμηση των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία έχει συμπεράνει πως μια στενή σχέση με την Ουάσιγκτον δεν την συμφέρει αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Carpenter επεσήμανε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να γεφυρώσει τις διαφορές με τη Τουρκία με το ταξίδι του στην Άγκυρα, καθώς και με την ευρύτερη αλλαγή στάσης προς τον μουσουλμανικό κόσμο, η Τουρκία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται, γεγονός που, κατά την αναλυτή του Ινστιτούτου CATO, «θα συνεχίσει να δυσαρεστεί την Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα αν η Τουρκία αψηφήσει την Αμερικανική πολιτική προς Ιράν και αν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ συνεχίσουν να αποσυντίθενται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου