Τρίτη 18 Μαΐου 2010

104 Κούρδοι πολιτικοί προσφεύγουν στο Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Για έλλειψη ανεξαρτησίας της τουρκικής Δικαιοσύνης κάνουν λόγο οι δικηγόροι 104 Κούρδων πολιτικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο και παραμένουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό, χωρίς να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.

Οι δικηγόροι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι οι πελάτες τους παραμένουν υπό περιορισμό επί 14 μήνες, χωρίς να έχουν γνώση των στοιχείων της υπόθεσης επειδή ο φάκελος έχει ενταχθεί στην κατηγορία των «απόρρητων».

«Ο περιορισμός έχει μεταβληθεί σε τιμωρία», τόνισαν οι δικηγόροι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κουρδική πόλη Ντιάρμπακιρ της Ν.Α. Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή είναι πρωτίστως πολιτική, δήλωσαν οι δικηγόροι, κατηγορώντας την τουρκική Δικαιοσύνη ότι λαμβάνει οδηγίες από την κυβέρνηση. «Δεν είναι δυνατόν μετά από 14 μήνες οι συλληφθέντες να μην γνωρίζουν ποίες είναι οι κατηγορίες και τι στοιχεία υπάρχουν στη δικογραφία».

Ο αντιπρόεδρος του BDP (Κόμα Ειρήνης και Δημοκρατίας) Meral Daniş Beştaş δήλωσε ότι οι συλλήψεις αποσκοπούν στην αποδυνάμωση και διάλυση του κόμματος.

Η πρώτη περίπτωση βρίσκεται ήδη στο ΔΑΑ, αλλά υπάρχουν άλλες 1584 ανάλογες υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου