Κυριακή 23 Μαΐου 2010

"Μητέρες του Σαββάτου" η άλλη όψη της σύγχρονης Τουρκίας


Οι "Μητέρες του Σαββάτου" είναι οι μανάδες ανθρώπων με πολιτική δράση που εξαφανίστηκαν ανεξήγητα στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα ζωντανό και συγκλονιστικό σύμβολο που καταδεικνύει την διάσταση που έχουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα.

Από την δεκαετία του 1990, κάθε Σάββατο συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας σιωπηλά τις φωτογραφίες των χαμένων παιδιών τους, έχοντας ως σύνθημα το «οι εξαφανισμένοι άνθρωποι είναι γεγονός , οι δράστες που είναι;»

«Είμαστε οι μητέρες, και εσείς είστε οι δολοφόνοι. Περιμένουμε εδώ και 15 χρόνια για να λάβουμε κάποιο νέο από τα εξαφανισμένα παιδιά μας. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένουμε ακόμη;»

«Βρείτε τους γιους, τους πατέρες μας, συζύγους, φίλους και συγγενείς, τα αγαπημένα και να να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Περιμένουμε για αυτή δικαιοσύνη εδώ και πολύ καιρό. "

Το περασμένο Σάββατο, ήταν 269η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αφιερωμένη στον εξαφανισμένο από το 1980 Cemal Karabayir, ηλικίας τότε 23 ετών και στους Servet Ipek, Ikram Ipek και Seyithan Yolur οι οποίοι εξαφανίστηκαν ενώ είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό στρατό και ήταν προφυλακισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου