Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ξαναρχίζουν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν

Μία νέα συμφωνία υπέγραψε η Βαγδάτη με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην επανάληψη της άντλησης πετρελαίου από τις κουρδικές περιοχές του Β. Ιράκ.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, τα έξοδα της άντλησης του «μαύρου χρυσού» θα καλυφθούν από το Υπουργείο Οικονομικών του Ιράκ, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ποσό της προκαταβολής που θα λάβει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, τα έσοδα θα καταλήγουν στην κρατική ιρακινή εταιρεία πετρελαιοειδών Somo, η οποία θα έχει και την κεντρική οικονομική διαχείριση, ενώ το ποσό της προκαταβολής που θα λάβει η κουρδική κυβέρνηση έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Η άντληση πετρελαίου έχει σταματήσει στο Κουρδιστάν από τον Οκτώβριο 2009. Η ημερήσια παραγωγή ήταν 60.000 βαρέλια και η έρευνα είχε γίνει από την δανική εταιρεία DNO και την τουρκική Genel Enerji.

Όμως, η Βαγδάτη αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις συμφωνίες της περιφερειακής κυβέρνησης της Arbil με τις δύο εταιρείες που υποστήριζαν ότι είχαν επενδύσει 500 εκ. δολάρια. Αποτέλεσμα της διαφωνίας ήταν να διακοπεί η άντληση πετρελαίου από το Β. Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου