Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Δικαίωση Κούρδου πολιτικού από ευρωπαϊκά δικαστήρια

Την καταδίκη της Τουρκίας, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και των διατάξεων της Σύμβασης για απαγόρευση των διακρίσεων, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του Αμπουλκερίμ Μπινγκόλ, μέλους του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DEHAP).

Ο Μπινγκόλ, στις 28 Φεβρουαρίου 2003, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος DEHAP, είχε επικρίνει σε ομιλία του το τουρκικό κράτος, για τη στάση του έναντι του κουρδικού προβλήματος.

Ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας ζήτησε την καταδίκη του για τη στήριξη της παράνομης οργάνωσης ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και ο Μπινγκόλ καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλακή, με την κατηγορία ότι προέτρεψε ανοικτά την τουρκική κοινωνία σε φυλετικό μίσος και εχθρότητα.

Επτά μήνες φυλακή

Η καταδικαστική απόφαση εναντίον του επικυρώθηκε και από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας, αλλά ο Κούρδος πολιτικός, αφού εξέτισε ποινή επτά μηνών στις φυλακές, αφέθηκε ελεύθερος και διεκδίκησε δικαστικά την επανένταξή του, ως εργαζομένου, στο τουρκικό Δημόσιο, δεδομένου ότι είχε παραιτηθεί από την εργασία του προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Το αίτημά του απορρίφθηκε από τις τουρκικές αρχές, με το αιτιολογικό της ποινικής καταδίκης του και της προσπάθειάς του να θέσει υποψηφιότητα, για βουλευτής στις εκλογές του 2007.

Στις 26 Ιουλίου 2004 προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας πως η ποινική του καταδίκη ήταν ιδιαίτερα σκληρή και ότι αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ανήκε στην κουρδική μειονότητα και επικαλούμενος πως στην περίπτωσή του είχε υπάρξει παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του άρθρου 14 για απαγόρευση των διακρίσεων.

Η ευρω-αθώωση

Με την απόφασή του το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η ποινική καταδίκη του Μπινγκόλ ήταν υπερβολικά αυστηρή και δεν ανταποκρινόταν σε καμία επιτακτική κοινωνική ανάγκη, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι τα όσα είχε υποστηρίξει ως πολιτικός στην ομιλία του ο Μπινγκόλ, δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν κηρύγματα μίσους.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και την υποχρέωσε να καταβάλει στον ενάγοντα 15.000 ευρώ για μη χρηματική ζημιά και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου