Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Αυξήθηκαν παγκοσμίως οι δολοφονίες και οι διώξεις συνδικαλιστών

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν το 2009 οι δολοφονίες συνδικαλιστών και μαχητών για τα δικαιώματα εργαζομένων, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση πυροδότησε επιθέσεις εναντίον τους, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (International Confederation of Trade Unions, ITUC), που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη (9/6).

Η έκθεση - η δημοσίευση της οποίας συμπίπτει με την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ στη Γενεύη, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες καταστέλλουν συνδικάτα και οι εργοδότες εντείνουν τον εκφοβισμό, τις διώξεις συνδικαλιστών και πρακτικές εναντίον συνδικάτων, κ.λπ.

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι 101 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν σε 11 χώρες το 2009 - κυρίως στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ασία και στην Αφρική - έναντι 76 το 2008.

Η Κολομβία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους συνδικαλιστές, αναφέρεται στην έκθεση, με συνολικά 48 δολοφονίες πέρυσι, περιλαμβανομένων 22 ηγετικών στελεχών εργατικών ενώσεων, εξ αυτών πέντε γυναικών. Στο θλιβερό κατάλογο δεύτερη έρχεται η Γουατεμάλα με 16 νεκρούς, ενώ ακολουθεί η Ονδούρα με 12. Έξι δολοφονήθηκαν σε Μπανγκλαντές και Μεξικό, και 4 στη Βραζιλία. Δολοφονίες συνδικαλιστών αναφέρθηκαν επίσης στην Δομινικανή Δημοκρατία, στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στο Ιράκ και στη Νιγηρία.

Πέρα των φόνων υπήρξαν και απόπειρες και απειλές δολοφονίας, ενώ χιλιάδες συνδικαλιστές βρίσκονται σε φυλακές από το Ιράν και το Πακιστάν ως τη Νότια Κορέα, την Τουρκία και τη Ζιμπάμπουε.

Η Μέση Ανατολή ως περιφέρεια είναι μια από τις περιοχές όπου τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ελάχιστη προστασία και τίθενται τεράστια εμπόδια στη συγκρότηση συνδικάτων. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι μετανάστες, που συχνά εργάζονται υπό ανατριχιαστικές συνθήκες, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου