Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

«Αν δεν βρεθεί πολιτική λύση θα κηρύξουμε την ανεξαρτησία μας»

Υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και μόνο αν η Τουρκία συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός καθώς και σε κάποιους άλλους όρους, θα έδινε την εντολή στους μαχητές του να καταθέσουν τα όπλα δηλώνει το ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Murat Karayilan στο BBC.

Μιλώντας από ένα μυστικό στρατόπεδο στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Karayilan τόνισε ότι στις απαιτήσεις του περιλαμβάνεται να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον Κούρδων αμάχων και οι συλλήψεις των Κούρδων πολιτικών στην ανατολική Τουρκία. Το ΡΚΚ ζητά επίσης αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, αμνηστία και περισσότερα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα για τους Κούρδους της Τουρκίας.

«Εάν το κουρδικό ζήτημα επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο μέσω διαλόγου θα καταθέσουμε τα όπλα μας, ναι. Όμως, αν η τουρκική κυβέρνηση δεν το αποδεχθεί, θα ανακοινώσουμε την ανεξαρτησία μας», επισημαίνει στο BBC ο Karayilan.

Αν ΡΚΚ και τουρκική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία, θα δοθεί τέλος σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε το 1984 και έχει κοστίσει τη ζωή σε 40.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου