Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Κουρδικό μήνυμα για αυτονομία η αποχή από το δημοψήφισμα

Ο Selahattin Demirtas, Πρόεδρος του Κουρδικού κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) ανέφερε πως ο κουρδικός Λαός με την στάση του παρέδωσε μαθήματα Δημοκρατίας και πως το μποϋκοτάζ αποτελεί μια μεγάλη Ιστορική νίκη του κουρδικού λαού για την δημιουργία ενός νέου Συντάγματος.

Το αποτέλεσμα είναι το μήνυμα των Κούρδων που απαιτούν αυτονομία, εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα, πολιτικές ελευθερίες. Η Τουρκική Κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα της πολιτικής στάσης του Κουρδικού Λαού.

Επιτυχημένη η αποχή των Κούρδων

Η απόφαση του BDP για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έμειναν κάτω των 50 τοις εκατό .

Στην πιο πυκνοκατοικημένη κουρδική πόλη , το Ντιγιαρμπακίρ, σχεδόν 70 τοις εκατό των ψηφοφόρων απείχαν απο την εκλογική διαδικασία. Στο Van , την δεύτερη μεγαλύτερη κουρδική πόλη , η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι 48 τοις εκατό , σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα . Μόνο το 7 τοις εκατό των συνολικών ψηφοφόρων μετείχαν στην διαδικασία ενω το 93 τοις εκατό απείχε στο Χακάρι.

Το 77 τοις εκατό των ψηφοφόρων στο Σιρνάκ απείχε της ψηφοφορίας στις πόλεις Mardin , Siirt και Batman η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν κάτω των 50 τοις εκατό .Σε Mus 46 τοις εκατό και 35 τοις εκατό στην πόλη Dersim.

Μόνο 276.609 ψηφοφόροι απο τους 840.859 συνολικά εγγεγραμμένους στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ μετείχαν της εκλογικής διαδικασίας. Περίπου μισό εκατομμύριο Κούρδοι του Ντιγιαρμπακίρ απείχαν.

Κατα την διάρκεια του δημοψηφίσματος για την έγκριση των 26 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε 181 άτομα Κουρδικής καταγωγής απο τα οποία 27 κρατούνται στο Van, 21 κρατούνται στο Batman, 11 στο Χακάρι και 6 στο Ντιγιάρμπακιρ.

Επίσης, τα περισσότερα από τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στο Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν , Σιρνάκ , Σίιρτ , Batman , Ούρφα , Μπινγκόλ , Χακάρι , Van και Agri .

Οι δρόμοι ήταν ως επί το πλείστον άδειοι από κόσμο καθώς και τα εκλογικά κέντρα.
Με την καταγραφή τπυ υψηλού ποσοστού αποχής στις επαρχίες του Κουρδιστάν εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ και γιόρτασαν το γεγονός με πανηγυρισμούς και ρίψη βεγγαλικών. Το βασικό σύνθημα που κυριάρχησε ήταν 'Ζήτω η δημοκρατική αυτονομία'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου