Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Περιβαλλοντικό έγκλημα στο τουρκικό Κουρδιστάν



Τεραστίων διαστάσεων φυσική καταστροφή θα προκληθεί από τα 11 μεγάλα φράγματα που κατασκευάζει η τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή του Σιρνάκ, στο Νοτιοανατολική Τουρκία (Β. Κουρδιστάν)..

Κουρδικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα φράγματα θα καταστρέψουν την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και θα εξαναγκάσουν σε υποχρεωτική μετανάστευση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της περιοχής.

Δεν υπολογίζουν αποφάσεις του ΟΗΕ

Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ του 1997, οι χώρες στις οποίες πηγάζουν ποτάμια ή εκείνες που συνορεύουν με ποτάμια οφείλουν να χρησιμοποιούν το νερό αυτό για την ανάπτυξη, για τη διαρκή ειρήνη. «Κοινά ύδατα, κοινό μέλλον», αναφέρει στην απόφασή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία, ως μέλος, αν και υπέγραψε, ακολουθεί άλλη πρακτική για τους υδάτινους πόρους. Το μαρτυρούν τα μεγάλα έργα που γίνονται από τους Τούρκους μόνο για τους Τούρκους σε ποτάμια που αφορούν όλη τη Μέση Ανατολή, αδιαφορώντας για τους γειτονικούς πληθυσμούς.

Προειδοποιητική επίθεση του ΡΚΚ

Μαχητές του στρατιωτικού σκέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, αντιδρώντας στις αυθαιρεσίες του τουρκικού κράτους, τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο εργοτάξιο της εταιρείας που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα 11 φράγματα, ο οποίος όμως ανακαλύφθηκε την τελευταία στιγμή και εξουδετερώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου