Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Θα ανακοινωθούν στοιχεία για την αυτονομία του Κουρδιστάν στην Τουρκία

Συγκεκριμένα στοιχεία για την αυτονόμηση του τουρκικού Κουρδιστάν θα δοθούν στην δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε το ηγετικό στέλεχος του KCK (Kurdistan Democratic Confederalism ) Murat Karayılan, στο πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Όπως είπε, οι Κούρδοι θα μποϋκοτάρουν το τουρκικό Σύνταγμα, το οποίο όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τους.

«Θα πρέπει να αγνοηθεί το Σύνταγμα που αγνοεί τους Κούρδους, το οποίο είναι καρπός του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980», τόνισε.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Ντιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ, ότι η «δημοκρατική αυτονομία» είναι η μόνη λύση, ο Murat Karayılan, δήλωσε: «είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα. Σε πολλά σημεία του κόσμου ζουν μαζί ειρηνικά διαφορετικές κουλτούρες, στη βάση του αλληλοσεβασμού. Ενώ όμως, ο δήμαρχος κατέστησε απολύτως σαφές τι θέλουν οι Κούρδοι, η απάντηση του τουρκικού κράτους μέσω του υπουργού Cemil Cicek, δεν προσέβαλε μόνο τον δήμαρχο, αλλά ολόκληρη την πόλη του Ντιάρμπακιρ και τον κουρδικό λαό».

Ο κ. Karayılan δήλωσε επίσης ότι θα θέσει τις τρεις προτάσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον έγκλειστο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και εάν το κράτος τις απορρίψει οι Κούρδοι θα συνεχίσουν τον πόλεμο, χρησιμοποιώντας την δική τους δυναμική για να πραγματοποιηθεί η αυτονομία.

Υπενθύμισε επίσης ότι η αυτονομία ήταν το καθεστώς που διείπε τις σχέσεις των μειονοτήτων την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ότι πρόκειται για ένα αποκεντρωτικό διοικητικό σύστημα που δίνει περισσότερα δικαιώματα στους ντόπιους.

«Η αυτονομία πρέπει να υποστηριχθεί από τους Τούρκους διανοούμενους, διότι, ο αγώνας των Κούρδων του ΡΚΚ είναι αυτός που ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο του τουρκικού στρατού, στο οποίο αυτοί σήμερα ασκούν κριτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου